W naszym jadłospisie mile widziane są orzechy, do których zalicza się między innymi migdały kalifornijskie. Mają one specyficzny smak, dobrze znany każdemu miłośnikowi marcepanu. Migdały są nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowe, dlatego jak najbardziej warto włączyć do swojego menu. Wystarczy kilka sztuk dziennie do tego, aby odnotować wiele benefitów płynących z regularnej ich konsumpcji. Migdały są produktem wysoko odżywczym, pełnym witamin, minerałów, błonnika, zdrowych tłuszczów. Pora przyjrzeć się im z bliska i zapoznać się z ich właściwościami.
Dlaczego warto sięgać po migdały?
Migdały nie są tak naprawdę orzechami, ale nasionami, występują wersji słodkiej i gorzkiej. Najpopularniejszą odmianą są migdały kalifornijskie, które od wieków zajadamy ze smakiem. Stanowią świetne źródło zdrowych tłuszczów, bo na 100 g produktu przypada aż 50 g kwasów tłuszczowych. Łatwo domyślić się, że jest to produkt wysokokaloryczny, ale mówimy tutaj o zdrowych kaloriach. Stugramowa porcja dostarczy nam aż 580 kcal, dlatego nie powinno się przesadzać z ilością migdałów. Nie trzeba jednak się nimi objadać, aby poprawić swoje zdrowie. Stanowią świetny dodatek, zdrową i smaczną przekąskę. Dostarczają zastrzyku energii i zapewniają uczucie sytości na długi czas. W migdałach znajdziemy mnóstwo witamin i minerałów: mangan, potas, cynk, żelazo, witaminy z grupy B, magnez, witaminę E.
Sięganie po migdały bez wątpienia wpłynie korzystnie na nasze samopoczucie i zdrowie. Okazuje się, że zawarte w nich związki wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego. Włączenie migdałów do swojego menu jest profilaktyką przeciw miażdżycy, udarowi i zawałowi. Można też liczyć na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszenie insulinooporności, co pozwala uchronić się przed cukrzycą i wspomóc się w walce z tym schorzeniem. Pomimo sporej ilości kalorii i tłuszczu migdały sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki, redukcji nadprogramowych kilogramów i niechcianej tkanki tłuszczowej. Redukują również stres, pomagają w walce z chorobami układu oddechowego, wzmacniają układ immunologiczny, zapobiegają schorzeniom układu moczowego.
Migdały w różnej postaci
Migdały znalazły szerokie zastosowanie kulinarne. Wspaniale smakują w wersji solo, ale równie dobrze można zrobić z nich przepyszne wypieki, desery, dodać do sałatek czy posypać nimi potrawę. Pasta migdałowa idealnie nadaje się do przygotowania czegoś słodkiego na ząb. Rozdrobnione migdały posłużą jako panierka lub przyprawa. Mogą być dodatkiem do musli, ciast, lodów.
Comments